156 2.0 JTS

Discussion in 'Alfa Romeo 156' started by r11567, Sep 1, 2003.

  1. r11567

    r11567 Guest

    I got my car in late 2002. I have experienced several problems that I
    explained to my wife as the Italian personalities. The most annoying
    one is the error message. Over the last nine months, I almost take
    the car back to the workshop every other week for the warning message
    of "Motor Control System Failure". Does anyone have similar
    experience? Their dealer in Hong Kong seems to have no clue to get it
    fixed permanently.
     
    r11567, Sep 1, 2003
    #1
    1. Advertisements

  2. r11567

    David C Guest

    Hi r11567,
    It could be a problem with the lambda sensors.
    I also hear that these Euro4 spec cars are very sensitive to different
    brands of fuel.
    (producing errors on some brands but not others)
    Fuel also deteriorates over time, try to always fill up from a busy petrol
    station that has a fast turnover.
    Rather than a very quiet petrol station that could have had fuel sitting in
    it's tanks for months.
     
    David C, Sep 1, 2003
    #2
    1. Advertisements

  3. I have had the same problem on my early JTS (April 2002). The workshop
    quickly found it to be related to one of the lamda sensors, and replaced
    the faulty one (covered by warranty).

    They also said that this is a fairly common problem on the JTS cars.

    Bosch -> german quality?
    bah!
     
    Anders Nilsson, Sep 1, 2003
    #3
  4. r11567

    LaTiNo Guest

    Hi,

    The Lambda-sonde problem on the JTS is well known by now (at least in
    Holland).

    Let your dealer contact any dealer in Holland for detailed info if he
    still has no idea what the problem is. It should be easily fixed.

    There are also a lot of problems with the power the JTS provides.
    Especially in Germany where a lot of JTS's are sold. People report
    having only 150-155bhp!! Right now there is no known fix for it.

    There was also a known problem with the Variable Intake Manifold. It
    was fixed on mine.

    Look here for the bhp-problem
    http://www.alfaowner.com/forum/ubb/ultimatebb.php?ubb=get_topic;f=18;t=003173;p=1

    http://www.alfaowner.com/forum/cgi/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=18;t=002776

    http://www.alfaowner.com/forum/cgi/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=18;t=002889

    QUESTION: I hear a very annoying whining sound when driving between
    110 and 130 in any gear. When I suddenly lift the pedal the sound
    'stutters'. It's very annoying on longer, steady drives. I also drove
    in another JTS which had the same sound. Anybody know what causes it?
    The mechanic says it's a 'feature'.
     
    LaTiNo, Sep 1, 2003
    #4
  5. r11567

    Joe Ortiz Guest

    I take it that's 110 to 130 MPH, no? ;-) I bet it takes you ages
    to get there with "only" 150-155 bhp! Best regards.

    Joe
     
    Joe Ortiz, Sep 2, 2003
    #5
  6. r11567

    LL Guest

    Hi,

    I have always thought that my JTS did not have the full 165 bhp, and I have
    never had it above 215 km /h on the speedometer and usually it will not pass
    207 - it 'feels' to me that on some days it has more power than on other
    days! - Don't know if it is over-sensitive to petrol quality or something...

    Cheers
    Lars

     
    LL, Sep 6, 2003
    #6
  7. r11567

    LaTiNo Guest

    The only real way to know that is to do a test I'm afraid. I also have
    the feeling that on some days it's much quicker than on other days.
     
    LaTiNo, Sep 9, 2003
    #7
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.